Öncelikle burada üç ana konuya bakmak lazım huzurevi tam olarak nedir, aile bağınız ne seviyede ve çalışıyor musunuz? Bu basit bir cevabı olan soru değil aslında. Öncelikle huzurevleri hakkında benim fiziki bir tecrübem yok ama okuduğum tecrübesi olan insanların aktarımları doğrultusunda korkunç yerler değil. Tabi ki yaşlı bir kişinin huzur evinde kalmasının kendisine yaratacağı psikolojik etki çok önemli bunu dikkate alarak en doğru kararı vermek gerekir.
Huzurevi bakanlığın yönetmeliğinde şu şekilde tanımlanmaktadır;
Huzurevi: 60 yaş ve üzerindeki yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak, bakmak ve bu kişilerin sosyal ve psikolojik gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan yatılı sosyal hizmet kuruluşudur
Eskiden teknolojik imkanlar, sosyal imkanlar nispeten bu devre göre kötüydü ama son 15-20 yılda sosyal hizmetler alanında oldukça büyük ilerlemeler oldu. Bu fiziki ve süreçlerdeki gelişme huzurevlerine karşı olumsuz düşüncesi azaltmış durumda ve huzurevinde kalan yaşlı kişinin de konforunu artırdığından psikolojik anlamda olumsuz etkisini bir nebze azaltmış görünüyor. Tabi burada diğer faktörler önemli. Önce yaşlı kişinin iknası ve rızası gerekmekte. Yıllardır toplumsal bir olgu haline gelen huzurevi kimsesizlerin yabana atılmışların mekanı, hayırsız evlatların çocuğunu bıraktığı yer olarak görülmesinin yanlış olduğunun huzurevinde kalacak kişiye sebepleriyle birlikte güzel bir dille anlatılması gerekir. En büyük kaygı toplum ne der oluyor anladığım kadarıyla ama şu unutulmamalıdır ki toplum sadece sizi laf arasında konuşur geçer hiçbir sorumluluk almaz. Çevreniz sadece yargı mekanizması gibi kullanır kendisini.
Yaşlı bakımı için huzurevi tercih etmenin sebepleri
Yaşlı kişiye sebeplerini anlatacağız ve buna göre huzurevi mi yoksa evde mi bakılacak dedik ama bu sebepler ne tam olarak?
1- Huzurevlerinin mevcut evinize göre fiziki ve sosyal farkları
2- Çalışıyor olup olmadığınız ve maddi gelir yollarınız.
3- Aile bağınız ve geçmişiniz
4- Sağlık problemleri
5- Diğer sebepler
Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerine nasıl başvurulur?
Öncelikle huzurevleri evinizde olmayan çeşitli imkanlara sahiptir ve bu imkanları elde etmek kolay değildir. Birçok prosedürü tamamlayarak sıra sistemine girerek bu imkana ulaşabilirsiniz. Başvurunuzu durumunuzu net bir şekilde açıklayarak gerekli resmi kanıtları sunarak yapıyorsunuz. Dijital teknolojiler de burada işinizi kolaylaştırıyor. E devlette ön başvuru için bir bağlantı da mevcut.
Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerine başvuruda aranacak şartlar nelerdir?
Başvuru sonrasında devlet yaşlı hakkında detaylı araştırma yapıyor ve değerlendiriyor. Değerlendirme kriterlerinin bazılarını sayacak olursak;
- Yaşlının evladı var mı?
- Emekli maaşı var mı?
- Malı mülkü var mı?
- Herhangi bulaşıcı bir hastalığı var mı?
- Ekonomik açıdan devletin ücretsiz bakımına muhtaç olacak bir yetersizlik içinde mi?
olarak sıralayabiliriz. Yani öyle kafanıza göre her türlü imkana sahipken ben bakmıyorum devlet olarak sen bakacaksın gibi bir durum yok. Gerçekten ihtiyaç haline geldiyse şartları karşılıyorsa kabul ediyorlar. Ayrıca süreçler Aile Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmeliğe uygun ilerlemek zorunda. Örneğin, yönetmeliğe göre 60 yaş üzeri yaşlılar bu imkandan yararlanabiliyorlar.
Diğer yandan bu şartların devlete ait olan huzurevleri için geçerli olduğunu özel huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinde daha esnek ve kolay şartlar olduğunu belirtmekte fayda var. Huzurevleri yalnızca devlete ait değildir bu alanda hizmet veren özel sektör kuruluşlar da var. Bunlara başvuru için firmalarla iletişime geçerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz ama yine de referans aldığınız kaynak Aile Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik ve ücret tarifesi olsun yasal haklarınızı ve imkanlarınızı bilmeniz önemli.
Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde olması gereken imkanlar nedir?
Huzurevleri belli başlı imkanları ve koşulları sunmak karşılamak durumundadır bunları şu başlıklar altında sıralayabiliriz;
Disiplin kurulu
Kuruluş hizmetlerini gereğince yürütmeyi güçleştiren, huzur ve sükunu, çalışma düzenini bozan fiilleri işleyen ve bu Yönetmelik gereği yönetimce konulan kurallara uymayan yaşlılara Disiplin Kurulunca, ilgili yönetmeliğin ilgili disiplin hükümleri uygulanır.
Komisyonlar
Kuruluşlarda ilgili kanunlar gereği mali işlerin gerekli kıldığı satın alma, muayene, sayım ve fiyat takdir komisyonları bulunur. Bu komisyonlar yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde görevlerini yürütür.
Sosyal servis
Her kuruluşta sosyal ve psikolojik çalışmaları koordineli şekilde yürütmek üzere sosyal çalışmacı ve psikologlardan oluşan sosyal servis kurulur. Servis, çalışmalarını müdüre bağlı olarak yürütür. Sosyal servis görevlileri yaşlılarla doğrudan ilgili yardımcı hizmetli personeli yönlendirir.
Sağlık servisi
Sağlık servisi; tabip, diş tabibi ve hemşireden oluşur. Servis sorumlusu tabip olup, müdür ya da görevlendireceği müdür yardımcısına karşı sorumludur. Sağlık servisi görevlileri yaşlılarla doğrudan ilgili yardımcı hizmetli personeli yönlendirir.
Fizyoterapi servisi
Sağlık servisi; tabip, diş tabibi ve hemşireden oluşur. Servis sorumlusu tabip olup, müdür ya da görevlendireceği müdür yardımcısına karşı sorumludur. Sağlık servisi görevlileri yaşlılarla doğrudan ilgili yardımcı hizmetli personeli yönlendirir.
Beslenme servisi
Beslenme servisi; diyetisyen, iaşe memuru ve aşçıdan oluşur. Servisin sorumlusu diyetisyen olup, müdüre ya da müdürün görevlendireceği müdür yardımcısına karşı sorumludur. Servis görevlileri, yaşlılarla doğrudan ilgili yardımcı hizmetli personelin görevlerini eksiksiz yapmalarını sağlarlar.
Teknik servis
Teknik servis; teknisyen, teknisyen yardımcısı, kaloriferci ve teknik işlerde görevlendirilen yardımcı hizmetlilerden oluşur.
Huzurevlerindeki fiziki bölüm ve birimler
Her kuruluşun arsa ve bina koşulları ile olanaklarına uygun olarak;
a) Kapısı ve güvenlik kulübesi olan, ihata duvarıyla çevrili bir bahçesi,
b) Bina girişinde danışma, bekleme odası, telefon santralı ve genel tuvalet,
c) Müdür, müdür yardımcısı, sosyal servis, mülakat, döner sermaye, vezne ve büro hizmetleri odası ve nöbet odası ile meslek elemanı odaları, tabip, hemşire, muayene odalarının yer aldığı idari birimler,
d) Yemek salonu, kafeterya, ibadet yeri, uğraşı odaları, kuaför, terzi, kütüphane, revir, dikiş atölyesi, tecrit odası, misafirhane, asansör ve benzeri ortak kullanım alanları,
e) Yaşlı odaları, dinlenme salonları, oturma birimleri, kat ofisi, genel tuvalet ve lavabo, çamaşır ve temizlik odaları, hemşire, meslek elemanı ve personel odaları ile yaşlı fazla eşya odası ve benzeri yaşlı özel yaşam alanları,
f) Mutfak, soğuk hava et/sebze odası, çamaşırhane, teknik atölyeler, ambar ve depolar, teshin merkezi, fizik tedavi birimi, garaj, morg, ölen yaşlıların emanetlerinin saklanacağı yer, çok amaçlı oda ve salonlar ile yangın merdiveni
bulunur.
Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri ücretli mi?
Bütün bu sosyal, psikolojik, yasal bariyerleri geçtikten sonra, sıkı yasal zorundalık ve talimatların mevcut olduğu huzurevlerinin bir ücreti var mı diye soruyorsunuz muhtemelen. Ama burada bir ayrımı yapmakta fayda var devlete ait huzurevleri olduğu kadar özel sektör de bu alanda hizmet sağlamaktadır. Ücret talep eden kuruluşların çoğu özeldir.
Devlet Huzurevleri ücretli mi?
Devlete ait olan huzurevleri ücretsiz olmakla birlikte çok özel durumu olan yaşlılara hizmet vermektedir. Bu tesisler, bulaşıcı hastalığı olmayan ancak yatalak veya zihinsel engelli yaşlılara yönelik hizmetlerdir. Devlet huzurevi oranları dezavantajlı yaşlılar için ücretsizdir. Yaşlılar herhangi bir geliri ve kayıtlı mal varlığı yoksa huzurevi hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler.
Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerinde ücretler nedir?
Öncelikle fiyatları araştırmadan Aile Bakanlığı'nın her sene başında açıkladığı özel huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri için ödenebilecek ücret tarifelerine göz atmanızı tavsiye ederim.
Bir evladın yaşlı anne ve babasını huzurevine yerleştirmesi onu hayırsız evlat yapar mı?
Huzurevleriyle ilgili temel bilgi ve yönlendirmeleri yaptığımı düşünüyorum tabi ki daha detaylı şekilde açıklanabilir. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda yine de aklınıza yatmayan kabul etmediğiniz şeyler var. Bu eylemin sizi hangi konuma sokacağı, vicdani sorumluluklarınız, çevrenizin size bakışı, dini gerekçeler diye sayabiliriz. Son durumda yine kararı verecek olan sizlersiniz somut gerekçeler doğrultusunda hayırsız bir evlat olmazsınız görünüyor. Tüm bu maddi koşullar sizin için bir anlam ifade etmiyor en önemli şeyin manevi yakınlık olduğunu düşünüyorsanız da muhtemelen bu eylemi gerçekleştirirseniz hayırsız bir evlat olur bundan da vicdani yara alırsınız.
Şunu ifade etmekte bir fayda var hayırlı evlat kavramı tamamen öznel bir kavram. Neye göre ve ne şartlarda karar kılındığı çok önemli. Örneğin ailede tek çalışan sizsiniz ekonomik durumunuz kötü, çalışmayıp anneme babama bakayım deseniz yeterli besini, konforu sağlayıp ona iyi bakabilmeniz mümkün değilse bu gerçekten vicdanınızı rahatlatır mı? Siz işten çıkıp yaşlı büyüğünüze sağlıksız bir ortamda baktığınızda gerçekten hayırlı bir evlat mı oluyorsunuz?
Veya aylık geliriniz çok iyi birçok gayrimenkulden gelen pasif geliriniz var, buna rağmen bakması zor özgürlüğüm kısıtlanıyor diye anne babanızı huzurevine yerleştirmeniz ne kadar doğru olur? Bu durumu oylamaya açsak bu defa da ilgili kişi hayırsız evlat olmuş olacak. Benim görüşüm hangi şartlarda ve nasıl olduğuna göre bu sorunun sevabının değiştiğidir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz siteye üye olarak veya hesabınız varsa giriş yaparak düşüncenizi aşağıda bu gönderiyi yanıtlayarak paylaşmanızı rica ederim.